Het geluid van de waterval was mijn kompas terwijl ik mijn pad baande door een dicht begroeid bos in Noorwegen. Ineens stuitte ik op die plek en met verwondering keek ik naar de halfvergane balken, langzaam kreeg het betekenis: een ingestorte watermolen. Het waterrad als baken van een vergane houtzagerij. Deze houtzagerij vormt de eerst jaarring. Verwijst naar de Noorse eik die het bouwmateriaal was in de snelgroeiende handelsstad Amsterdam.
Dwarskijken door de tijd gaf mij het van besef van verbondenheid tussen Noorwegen en Amsterdam. Zo tekende de houthandel met de snelgroeiende steden zoals Amsterdam en Londen het Noorse landschap: de gekapte eikenbossen veranderden in dennenbossen.De teloorgang van de Noorse eikenbossen vormde tegelijkertijd letterlijk het fundament van de snel groeide stad Amsterdam. Door haar ligging, in de nabijheid van het oudste deel van Amsterdam, vormt Arti voor ons een unieke kans om toeschouwers de verbondenheid tussen Amsterdam en Noorwegen in deze installaties te laten beleven
De installatie is opgebouwd in lagen, alles komt samen, in deze lagen stolt het verhaal en stolt de tijd. Zo vormt een partij oude grenen vloerdelen afkomstig uit een pand op het Rokin letterlijk de bodem onder dit kunstwerk. Hierop wordt papier ritmisch bekrast en het Noorse grafiet laat een afdruk achter van de mallen die refereren aan de vervallen watermolen. Frottage heet deze techniek waar ik als kind al door gegrepen werd als ik in een zo’n magisch kleurboekje een tekening zal opdoemen, gewoon door te krassen met mijn potlood. Deze verwondering bekruipt me ook tijdens het urenlange wrijven met grafiet op de mallen en het grenen. Een meditatief proces en dankzij de urenlange herhalende beweging en door de concentratie begrijp ik al werkend dit landschap dat door toeval ontstaat dankzij de vloerdelen en de mallen. De momentopname uit de natuur wordt zo vertaald in een monumentale installatie waarbij een korte waarneming wordt vertraagd binnen een arbeidsintensief werkproces. Het resultaat is een roerloos, bijna gestold landschap.